سایتهای اینترنتی که بلای جان کاربران شدهاند/ توضیحات مدیر آپارات درباره انتشار یک ویدئوی جنجالی
سایتهای اینترنتی که بلای جان کاربران شدهاند/ توضیحات مدیر آپارات درباره انتشار یک ویدئوی جنجالی
گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، فرقی نمیکند مخاطب چه کسی است. هر خط قرمزی را کنار میزنند که دیده شوند. یک بار مصاحبه با یک سلبریتی که از دست دادن با مردها حرف میزند، یک بار مصاحبه با کودکان درباره اینکه چطور به دنیا آمده اند. در جدیدترین مدل از بی حیاییهای مجازی، سوالات غیراخلاقی از کودکان اعتراض بسیاری از فعالان فرهنگی را در پی داشته است.
در برنامهای که در آپارات بارگذاری شده بود، دختری جوان، از بچهها سوال میکند که آیا میدانید چطور به دنیا آمده اید؟ برای دنیا آمدنتان چه اتفاقی افتاده است؟ چگونه وارد شکم مادرتان شدید؟ آیا بدون پدرتان میتوانستید به دنیا بیایید؟
این سوالات، کودکانی که شاید بعضی از آنها هنوز به مدرسه نرفته اند را متعجب میکند. بسیاری از آنها در مواجهه با این سوالات میگویند، نمیدانیم. آن بچههایی هم که کمی بزرگتر هستند، از این سوالات خجالت زده میشوند و محیط را ترک میکنند. نکته عجیب اینکه گزارشگر سماجت میکند و مدام سوالات بیشتر و بی اخلاقانه تری میپرسد. این نخستین برنامه ای بود که به دست این برنامه سازان تولید میشد. گویا تولیدکنندگان این برنامه میخواستند با شروعی طوفانی در فضای مجازی، حسابی بر سر زبان بیفتند!
واکنشها نسبت به این اتفاق بسیار زیاد بود. برخی این مصاحبه را مصداق کودک آزاری دانستند و در صفحه شخصی نوشتند: «اگر فضای مجازی ما صاحب داشت، این گزارشگر و تهیه کننده برنامه و سایت آپارات به عنوان پشتیبان و محل انتشار این ویدئو به جرم آزار روانی کودک و پرسش اینکه میدونید چه جوری به دنیا اومدید از بچههای دبستانی، الان به کارشون ادامه نمیدادند. به کجا باید شکایت کنیم؟»
دیگری نوشت: «واقعاً کسی نیست که جلوی این برنامههای کثیف اینترنتی تو آپارات رو بگیره هر کی یه دوربین و میکروفون دستش میگیره و میره تو جامعه با سوالای مسخرشون دنبال دیده شدن هستند. از بچه میپرسه چطوری به دنیا اومدی؟ میخوای بفهمونی که با رابطه جنسی پدر و مادرش اومده؟ که چی؟ بی حیایی ترویج می کنی»
البته قابل ذکر است که این برنامه به دست آپارات تولید نشده است و صرفاً در این سایت اینترنتی بارگذاری شده است. سایت آپارات این فیلم را دقایقی پس از انتشار غیرفعال کرد و صفحه اینستاگرام برند تولید کننده فیلم نیز بسته شد.
ما با محمدجواد شکوری مقدم مدیر سایت اینترنتی آپارات گفت و گو کردیم.
شکوری مقدم مدیر سایت اینترنتی آپارات درباره بارگذاری ویدئوی اخیر در آپارات، به خبرنگار گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: «این ویدئو واقعاً حاوی مطالب نامناسبی بود. ۴۰ دقیقه پس از انتشار این برنامه، تیم رسیدگی به گزارشات کاربری ما در آپارات آن را حذف کرد؛ اما متاسفانه برخی دوستان علاقه به تشییع (شیوع) فاحشه دارند و چیزی که فکر میکنند غلط است را بازنشر میدهند. این دوستان با انتشار مجدد فیلم مذکور در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی نیت داشتند آن را تقبیح کنند، اما با این کار فحشا را نشر دادند.»
وی درباره نظارت روی چنین ویدئوهایی اظهار کرد: «ما نظارت پیش از بارگذاری نداریم. همانگونه که اینستاگرام و یوتیوب نظارت پسابارگذاری دارند. ویدئو هرچه باشد بارگذاری میشود؛ بجز فیلم های غیراخلاقی. این فیلمها به دست سامانه پردازش تصویر ما سریع کشف میشود و از سایت پایین میآیند. ما بقی محتواها قابل تحلیل غیر انسانی نیست و کاربران روزانه دهها هزار گزارش کاربری برای ما ارسال میکنند که گزارشها طبقه بندی شده و رسیدگی انسانی میشود. موردی که درباره آن صحبت میکنیم، از همین روش به سرعت شناسایی، از دسترس خارج و حذف شد.»
این اولین بار نیست که چنین اتفاقی میافتد. در برخی از شبکههای اینترنتی سوالات به اینجا هم میرسید که آیا رابطه جنسی را تجربه کردهاید؟ کار از این فراتر هم میرفت و عملاً خط قرمزهای اخلاقی شکسته میشد. لزوم بحث نظارت پیش از این نیز مطرح شده است؛ واحدهای نظارتی باید با افرادی که اینگونه کودکان را ابزار دیده شدن خود میکنند، شدیداً برخورد کنند؛ اما باید خود فعالان فضای مجازی نیز، فرهنگ ایران و آنچه به عنوان اخلاق مطرح است را مورد توجه قرار دهند. نمیشود برای جلب توجه از هر ابزاری استفاده کرد. در مواجهه با کودکان که دیگر باید بیش از بزرگترها حساسیت نشان داد.
انتهای پیام/
ماجرای فضای مجازی و دردسرهای اخلاقی
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان