نبود آمار صحیح تولید یکی از چالشهای جدی بخش کشاورزی است/ اعتراض wto به یارانه پنهان بخش کشاورزی
نبود آمار صحیح تولید یکی از چالشهای جدی بخش کشاورزی است/ اعتراض wto به یارانه پنهان بخش کشاورزی
بسیاری از مسئولان بر این باورند با وجود آنکه کشورهای توسعه یافته اروپا و کانادا یارانه پنهان قابل توجهی به بخش کشاورزی میدهند، اما دولت انواع یارانه در بخش کشاورزی را حذف کرده است که این امر در کنار قیمت گذاری نادرست خرید تضمینی موجب شد دستاوردهای مهم این بخش تحت شعاع قرار گیرد.
ماجرا تنها به این جا ختم نمیشود چرا که علی رغم تصویب قانون الگوی کشت در سال ۸۸ این امر همچنان در بلاتکلیفی به سر میبرد که اجرا نشدن آن مشکلات زیادی برای تولیدکنندگان و تنظیم بازار محصولات کشاورزی ایجاد کرده است.
حال به سراغ مسئولان ذی ربط میرویم تا از آخرین چالشهای پیش روی بخش کشاورزی و تاثیر آن بر هدر رفت منابع پایه و واردات در شرایط فعلی تحریم با خبر شویم:
تبعات منفی احیای وزارت بازرگانی در ضریب خودکفایی محصولات کشاورزی
وی افزود: احداث وزارت بازرگانی و قانون شکنی دولت در بحث خرید تضمینی نشان میدهد که هدف نمایندگان رفع مشکلات در کشور نیست.
رئیس نظام صنفی کشاورزی با اشاره به اینکه خوداتکایی شکر شکست خورد، بیان کرد: سال ۹۶ حدود ۲ میلیون تن شکر در کشور تولید شد که با سیاست گذاری نادرست مسئولان شورای اقتصاد، سال گذشته تولید ۵۰ تا ۶۰ درصد کاهش یافت که برای تامین شکر مورد نیاز باید ارز قابل توجهی به واردات اختصاص یابد که این امر نوعی بازگشت به عقب است.
وی ادامه داد: با وجود فشارهای تحریم و در شرایطی که باید در بحث اقتصاد مقاومتی متکی به تولید داخل باشیم، اما سیاست نادرست مسئولان موجب شده در بسیاری از محصولات استراتژیک دستمان به کشورهای بیگانه دراز باشد که با این وجود معلوم نیست چه بلایی سر امنیت غذایی کشور آید.
به گفته ملک زاده، با قانون شکنی مسئولان شورای اقتصاد در امر خرید تضمینی محصولات کشاورزی مبنی بر تاخیر در اعلام نرخ یا تعیین نرخ کمتر از تورم بدیهی است که شعار رونق تولید و حمایت از کالاهای ایرانی و سیاست اقتصاد مقاومتی محقق نمیشود.
نبود آمار صحیح تولید یکی از چالشهای جدی بخش کشاورزی/ کشاورزان از نبود الگوی کشت رنج میبرند
وی افزود: با وجود تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر خودکفایی و خوداتکایی ۸ محصول استراتژیک در کشور و تحقق سیاست اقتصاد مقاومتی، اما شاهدیم که در سالهای اخیر سیاست گذاری نادرست در امر قیمت گذاری و نبود برنامه مدون موجب شده از این امر فاصله بگیریم.
به گفته خان محمدی، با توجه به آنکه با توسعه دانههای روغنی میتوان میزان واردات روغن و کنجاله سویا مورد نیاز دام و طیور را کاهش داد، حال جای این سوال مطرح است که مسئولان امر چقدر روی این موضوع کار کردند و کشاورزان را برای تحقق این سیاست آموزش دادند یا برای آشنایی بیشتر به خارج از کشور فرستادند تا با روشهای تولید برون مرزی آشنا شوند؟
مدیر عامل مجمع ملی نخبگان کشاورزی اجرای الگوی کشت را امری مهم برای تحقق طرح خوداتکایی و خودکفایی محصولات استراتژیک دانست و گفت: تا زمانی که الگوی کشت و کشت قراردادی در کشور اجرا نشود، بدون تردید پایداری تولید محقق نخواهد شد.
وی با اشاره به اینکه متولیان تولید نسبت به توسعه کشت نشایی توجه چندانی ندارند، اظهار کرد: علی رغم آنکه توسعه کشت نشایی در جلوگیری از آسیب دیدگی محصول در فصل سرما تاثیر بسزایی دارد، اما مسئولان وزارت جهاد کشاورزی چندان به این موضوع توجه نکردند و در نهایت فقدان برنامه ریزی مدون در بخش تولید چالشهای متعددی را در بخش کشاورزی به همراه داشته است.
وی ادامه داد: اگر دولت تشکلهای قوی آموزشی در کشور ایجاد کند و تنها بر آن نظارت داشته باشد، بدون تردید سیاستهای مد نظر وزارت جهاد کشاورزی محقق میشود.
این مقام مسئول با انتقاد از سیاست گذاری نادرست مسئولان شورای اقتصاد در امر قیمت گذاری محصولات بیان کرد: اگرچه در سال زراعی ۹۸_۹۷ برآورد شده بود که تولید گندم به ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تن برسد، اما قیمت گذاری نادرست موجب شد این میزان محقق نشود و تنها کشاورزان حدود ۸ میلیون تن گندم به مراکز دولتی تحویل دادند و مابقی را به عنوان بذور مصرفی و خوراک دام و طیور در انبارها نگه داشتند.
خان محمدی از کاهش چشمگیر سطح زیر کشت چغندر قند خبر داد و گفت: قیمت پایین چغندر قند در سال زراعی گذشته به سبب نبود رغبت کشاورزان منجر به کاهش سطح زیرکشت، بر هم خوردن تعادل الگوی کشت و از بین رفتن منابع آبی میشود.
مدیر عامل مجمع ملی نخبگان کشاورزی با اشاره به اینکه کشاورزان در سر در گمی به سر میبرند، تصریح کرد: علی رغم آنکه مصوبه الگوی کشت در سال ۸۸ ابلاغ شد، اما اجرا نشدن آن منجر به هدر رفت تولید محصولات کشاورزی و منابع پایه شد که در صورت استمرار این روند دیگر آب و خاکی برای آیندگان باقی نمیماند.
شعار سال با ابطال قانونتمرکز محقق نمیشود/ اعتراض wto به یارانه پنهان بخش کشاورزی در کشورهای توسعه یافته
وی افزود: ابطال قانون تمرکز و اهتمام دولت به تشکیل وزارت بازرگانی بیانگر اولویت واردات بر تولید داخل است.
پاپی زاده با انتقاد از قیمت پایین خرید تضمینی گندم و دیگر محصولات اساسی بیان کرد: این در حالی است که اگر دولت برای تامین نیاز کشور بخواهد همین کالاها را از خارج وارد کند، حداقل ۲ برابر قیمت داخل باید هزینه کند.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس ادامه داد: در کشورهای توسعه یافته اروپا و کانادا، یارانه پنهان بخش کشاورزی به نحوی بالاست که wto نسبت به این موضوع اعتراض کرده، در حالیکه دولت انواع یارانه در این بخش را حذف کرده است. به عنوان مثال سال گذشته دولت ۴۰۰ میلیارد تومان یارانه به نهادههای بخش کشاورزی همچون کود اختصاص داد و در مقابل قیمت هر کیلو گندم را ۱۷۰۰ تومان معادل نصف قیمت واقعی تعیین کرد که این امر بیانگر پرداخت ۲۰ هزار میلیارد تومان یارانه از جانب کشاورزان به دولت است.
وی در پایان با بیان اینکه قیمت واقعی هر کیلو گندم در سال زراعی گذشته ۳ هزار و ۵۰۰ تومان بود، تصریح کرد: با توجه به تحویل گندم با نرخ یک هزار و ۷۰۰ تومان به مراکز دولتی بدیهی است که بنیه کشاورزان به لحاظ سرمایه تولیدی ضعیف شده است.
انتهای پیام
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان